YÖRESEL YEMEKLER
Aydın mutfağı,
zeytinyağlı yemekleri, incir, üzüm ve bunlardan
yapılan şaraplar, narenciye ürünleri, turunç reçeli ve
çipura, kefal, mercan ve barbunya gibi zengin balık çeşitleri ile Türkiye'nin çeşidi bol ve lezzetli mutfakları arasındadır.
Yörenin kendine özgü yemeklerinden bazıları; çorbalardan tarhana çorbası, kulak
çorbası; yemeklerden acılı güveç, patlıcan biber kızartma, zeytinyağlı kırlı kızartma, zeytinyağlı taze ve kuru börülce, patlıcan kavurma,
sarmaşık ve kedirgen kavurma, yaprak sarma, etli
nohut yahnisi, nohutlu kereviz, etli enginar, arap saçı,ciğer sote, imambayıldı, keşkek, tandır kebap, yuvarlama (sıkma), paşa böreği,
cilav(ayran böreği);
salatalardan patlıcan-biber teretoru (turşusu),
börülce teretoru, turp otu salatası, semizotu salatası, çingene pilavı;
tatlılardan ise irmik helvası, zerde, muhallebi, sütlaç, aşure, lokma, pelvize tatlısı, paşa böreği,
yuvarlama, ısırganotu böreği
sayılabilir.
KEŞKEK
Malzemesi: 1 kg buğday (aşurelik buğday), 1
adet tavuk veya 1 kg kuzu eti, tereyağı, tuz,
su.
Hazırlanışı: 1 kg
ayıklanmış ve yıkanmış buğday geniş bir tencerenin içinde kaynatılır ve sonra
suyu süzülür. Buğdaylar
ezilir. Ayrı bir tencerede kaynayan etler de tencereden çıkarılarak lif lif
olacak şekilde parçalanır. Büyük ayrı bir tencerenin
içine ezilmiş buğdaylar
konularak et suyu ve etle karıştırılır.
Yemek tahta kepçe ile karıştırılırken
ezilmeye devam edilir. Sakız gibi oluncaya kadar karıştırılarak pişirilir.
Servis tabaklarına alınan keşkeğin üzerine tereyağı ile kavrulan kırmızı biber dökülerek sıcak
servis yapılır.
Aydın yöresinde düğün, sünnet
gibi özel günlerde keşkek
yapılır.
YUVARLAMA
Malzemesi: 1 kg kıyma, 150 gr tereyağı, 2 baş orta büyüklükte
tereyağı, 250 gr yoğurt, 2
yumurta, 1 çorba kaşığı karabiber, yeteri kadar un, 1 çorba kaşığı tuz, 1 çorba
kaşığı kırmızı
biber, 2,5 bardak su.
Hazırlanışı: 1 kilo
kıymanın içine rendelenmiş soğan, karabiber, tuz, yumurta ilave edilip yavaş yavaş yoğrulmaya başlanır.
Daha sonra içine azar azar un ilave edilerek iyice yoğrulur ve kulak memesi kıvamına geldiği zaman, fındık büyüklüğünde parçalara ayrılarak avuç ortasında
yuvarlanır. Yuvarlamalar bir tavada kızartılır. Ayrı bir tencerede tereyağı eritilerek tuz, kırmızı biber ve su ilave
edilerek kaynamaya bırakılır. Kaynayan su içersinde yuvarlamalar bırakılarak 45
dk pişmesi beklenir. Pişen yemeğin üzerine ezilmiş kese yoğurdu, kızdırılmış yağ içine
konulan toz biberli sos dökülerek servis yapılır.
BOLAMA (Lok Lok
Pilavı)
Malzemesi: 1 kg kuşbaşı dana eti, 1 su bardağı nohut, yarım kg arpacık soğanı, 1 çay bardağı sıvı yağ, domates
salçası, 3-4 diş sarımsak,
tuz, karabiber, 1 kaşık tereyağı, domates, biber, 6 su bardağı pirinç, 2 litre su.
Hazırlanışı: Et,
arpacık soğanı, sarımsak, tuz,
karabiber, salça, yağ, doğranmış domates,
biber, akşamdan ıslatılmış nohut derin bir kap içerisinde karıştırılır. Üzerine iki çatal çapraz şekilde konulup derin büyük bir tepsiye çevrilir.
Dışında iki üç parça et ve nohut bırakılır ki
yemeğin piştiği anlaşılsın. İçerisine iki litreye yakın su konur. Tepsinin
üzerine de dağılmaması için taş gibi bir ağırlık
konulur. Orta ısıda pişen yemeğin suyu azaldıkça su ilave edilir. Nohut ve
et yumuşayınca pirinç eklenir ve ateş kısılır. Pilav piştikten sonra etin üzerindeki ağırlık alınır. Bir kaşık tereyağı yemeğin üzerine parçalar halinde konulur ve ağzı kapalı olarak demlenmeye bırakılır. Kuşadası’nda adak yemeği, Aydın’da ise dilek yemeği olarak bilinmektedir.
KIRLI KIZARTMASI
(Evsimle)
Malzemesi: 1 kg seçilmiş ince
patlıcan, 6-7 tane yeşil sivri
biber, 1 demet taze soğan veya
kuru soğan, sarımsak, bir çay bardağı zeytinyağı veya ayçiçeği yağı,
maydonoz, tuz, yarım kg taze yoğurt.
Hazırlanışı: Patlıcanların
kabuğu aralıklı olarak boyuna soyulduktan sonra
sapı koparılmadan, uzunlamasına dörde dilinir. Tuzlu suda 30 dakika bırakılarak
acısı çıkartılır ve sonrada tavada kızartılır. Sonra soğan, biber, sarımsak aynı tavada kızartılır.
Hepsi birlikte daha önceden kızartılmış olan
patlıcanın üzerine yayılır. Yarım su bardağı ile pişirilir. Üzerine maydanoz doğranıp tuz serpilir. Soğuk olarak servis yapılır. İsteğe göre yoğurtlu olarak da servis yapılır.
ZEYTİNYAĞLI TAZE BÖRÜLCE
Malzemesi: 1 kg taze
börülce, 2 adet kuru soğan, 3
adet domates, 1 çay kaşığı tuz, 1 çorba kaşığı kırmızı
biber, bir buçuk çay bardağı
zeytinyağı, iki bardak su.
Hazırlanışı: börülcelerin
uçlarında ve yanlarında bulunan lifler ayıklanır, fasulye gibi üçe veya dörde bölünerek
doğranır. İnce kıyılmış soğanlar
zeytinyağı ile kavrulur. Kavrulan soğanların üzerine yıkanmış börülceler ve kuşbaşı doğranmış
domatesler ilave edilir. Üzerine tuz ve biber ilave edilerek kavurmaya devam
edilir.10 dk kadar kavurduktan sonra 2 bardak su ilave edilerek 15-20 dk daha
kaynatılarak ocaktan alınır ve sıcak servis yapılır.
SEMİZOTU YEMEĞİ
Malzemesi: 1 bağ
semizotu, 1 fincan pirinç, 1 soğan,
yeteri kadar zeytinyağı ve tuz.
Hazırlanışı:
Semizotu yıkanır, ayıklanır, ve 1 cm boyunda doğranır. Soğan küçük küçük doğrandıktan sonra pembeleşicinceye kadar kavrulur. Üzerine semizotları
ilave edilerek pirinç ve su konur. 10 dk pişirilerek
suyu çekildikten sonra servis yapılır.
MANTAR KAVURMA
Malzemesi: 1 kg mantar, bir soğan, bir çay
bardağı salça, yeteri kadar zeytinyağı.
Hazırlanışı:
Mantarlar yıkanıp temizlendikten sonra suda haşlanır. Haşlanan mantarlar ince ince kıyılır. Soğanlar zeytinyağı ile
biraz kavrulduktan sonra üzerine sırasıyla mantar, salça, biber ve tuz ilave
edilir. 15-20 dk kavrularak ocaktan alınır ve servis yapılır. Aydın’da yaygın
olarak yapılan bir kavurma türüdür.
KABAK TATLISI
Malzemesi: 2 kg balkabağı, 2,5 su
bardağı toz şeker
Hazırlanışı: Kabak
iri iri dilimlenip soyulur ve çekirdekleri çıkartılır. Kabak iki üç parmak genişliğinde
istenilen uzunlukta ince ince doğranır. Büyük
ve yayvan bir tencereye dizilirken aralarına şeker
serpilir. Kabak üstü kapalı olarak bir gece bekletilir. Gece şeker ile bekletilen kabak orta ateşte yumuşayana
kadar pişirilir. Kabağın şerbetinin koyulaşması için bir süre de tencerenin kapağı açık olarak pişirilir. Soğuduktan
sonra servis tabaklarına alınarak dövülmüş ceviz içi
veya fındık içi üzerine serpilir.
ZERDE
Malzemesi: 1.5 su bardağı toz şeker, 5 su bardağı su, 1 çay kaşığı pirinç, 2 çorba kaşığı buğday nişastası,
yarım çay bardağı dövülmüş karanfil.
Hazırlanışı: Pirinç
ılık su içerisinde yarım saat bekletilir. Daha sonra pirinç yıkanarak 5 su bardağı ile 20-25 dk pişirilir. İçerisine şeker ve nişasta
ilave edilir. 1-2 dk daha kaynattıktan sonra ocaktan alınır. Islatılmış servis tabağının içine
dövülmüş karanfil serpilir ve üzerine serde dökülür.
Soğuk olarak servis yapılır.
AYDIN YÖRESİ HALK OYUNLARI
Erkek zeybek oyunları: Bayramlarda, kurtuluş günlerinde, düğünlerde,
nişanlarda, sünnet düğünlerinde, çeşitli eğlence toplantılarında ve kutlamalarda
herkesin izleyebileceği geniş mekanlarda oynanan oyunlardır.
Oyunlara en az iki zurna ve bir davuldan oluşan çalgı takımı eşlik eder. Oyunda tek zurna-davul kullanılmışsa usta oyuncular “ayağım dönmeyo” diyerek oyuna kalkmazlar. Erkek
zeybek oyunlarında cura, bağlama,
tambur, çoban düdüğü, dilsiz
kaval, keman, klarnet, cümbüş gibi çalgılar
da kullanılabilmektedir. Darbuka kadın çalgısı olarak kabul edildiğinden erkek zeybek oyunlarında kullanılmaz.
Yiğitlik, mertlik, çeviklik, atılganlık, sağlam karakterlilik anlamına gelen zeybekliğin oyunları da aynı kavramlar üzerine kurulmuştur. Oyunlarda akılcılık hakimdir. Soğukkanlılık ve kararlılık vardır.
Zeybek oyunları çoğunlukla içten
geldiği gibi yukarıda yansıtılan unsurları yansıtarak
oynanır. Oyuncu ruhen coşmadıkça
oyuna başlamaz. Oyunun güzelliği ruhundaki coşkuyla
orantılıdır. Düğün ve
benzeri eğlencelerde kişilerin oynama sırasını “yasakçı” denilen kişiler yönetir. Yasakçılar düğünlerde misafirlerin geliş sırasını ve oturma yerlerini göz önünde
bulundurarak, oyun oynayacakların sırasını atlamaksızın sırası gelen kişinin hafifçe kolundan tutar ve oyun alanına
iter. Bunu yaparken de çalgı takımına “varıyoo” diye bağırır.
Çalgı takımı oyuna kalkanın hangi oyunu oynayacağını yasakçıdan evvel öğrenmiştir. O
anda baş zurna dikkat işareti
olarak ilk sesleri tizden çalmaya başlar. Buna
yörede “ti” denir. Davulcular tokmakları iyice kaldırarak davulları patlatacakmış gibi ritmi bozmadan indirirler. Oyuncu kuş hafifliğiyle
yerinden kalkarak, oyun alanına çıkar. Ellerini toprağa sürer.Bu hareketin iki amacı vardır:
Birincisi parmakların iyi şaklamasını
sağlama, ikincisi ise topraktan bereket ve
kuvvet alınmasıdır. Oyuncu sonra oyun alanında bir daire çizer. Bunun anlamı
ise Aydın-Merkez-Yılmazköy'lü Uzun İbrahim
Efe’den öğrendiğimize göre “sınırlarını çizdiğim bu topraklar, bu yer, bu yurt benimdir.
Sakın ola düşmanım bu yerlere göz
dikmesin, bu topraklarda benden başkası barınamaz”
şeklindedir.
Gezinme süresince çalgıcılar coşmuş, oyuncu havaya girmiştir. Ağır ve
kararlı figürlerle oyun başlar. Bu
arada aynı coşkuya kendini kaptırmış olan izeleyenler kağıt para çıkarıp havada sallayarak davulcu çağırırlar. Davulcular ritmi bozmadan
davullarını çalarken bu paraları toplamak için koşuşurlar. Alınlarına yapıştırılan paraları, baş zurnacının önündeki mendile atarlar. Oyuncu
para basma işi bitene kadar oynamaya
devam eder. Davullar, zurnalar ve oyuncu bütünleştiğinde coşkunun
zirveye çıktığı noktalarda oyuncu nara
atar ve bu coşkuyu daha da körükler.
Oyunlarda ani davranış ve atılışlardan sonra gelen duruşlarda heykelleşme açık
olarak görülür. Duruş, bakış ve davranışlarda
cesaret, mertlik ve kendine güven vardır. Figürlerdeki sıçrayıp atamalar düşman üzerine yapılan saldırı ve baskınları,
yere diz vurmalar düşmanın nasıl
ezileceğini anlatır. Oyuncu tek başına oynarken iznini almadan oyuna katılmak ayıp
ve saygısızlık sayılır. Çalgıcılar her ne sebeple olursa olsun oyuncu oyunu
bitirmeden susmazlar. Yörede ikili ve toplu oynanan zeybek oyunlarında açıkça
bir ekip oyunu durumu vardır. Oyuna birlikte kalkılır, birlikte bitirilir.
Ağır zeybek
oyunları genellikle gezinmelidir. Gezinme yorucu nitelikte olan zeybek oyunlarında
oyuncunun dinlenmesini soluklanmasını sağladığı gibi havaya girmesini de sağlar. Karaali Koşması, Çine
İki Parmak Zeybeği, Koca
Arap zeybeği, Ataköy Zeybeği gezinme başlarında
veya ortalarında gezinme görülen oyunlardan bazılarıdır.
1- Aydın Zeybeği
2- Yörük Ali Zeybeği
3- Gerali Zeybeği
4- Harmandalı Zeybeği
5- Ortaklar Zeybeği
6- Nazilli Zeybeği
7- Germencik İnova
Zeybeği
8- Çine İki Parmak
Zeybeği
9- Bayındır Koşması
Zeybeği
10- Abdal Havası Zeybeği
11- Karaali Koşması
Zeybeği
12- Soğukkuyu
Zeybeği
13- Ataköy ( Damderesi) Zeybeği
14- Sabah Namazı Zeybeği
15- Kocaarap Zeybeği
16- Yağmur Yağdı
17- Kuruoğlu Zeybeği
18- Kerimoğlu Zeybeği
19- Kadıoğlu Zeybeği
20- Elifoğlu Zeybeği
21- Tahtacıoğlu Zeybeği
22- Hataboğlu
(Hatipoğlu) Zeybeği
23- Sinanoğlu Zeybeği
24- Ödemiş Zeybeği
25- Muğla Zeybeği
26- Ağır
Melas(Milas) Zeybeği
27- Eski Tavas Zeybeği
28- Yeni Tavas Zeybeği
29- Köroğlu Zeybeği
30- Ege Çiftetellisi (Kadın/Erkek)
31- Mevlana (Kadın/Erkek)
32- Sepetçioğlu (Kadın/Erkek)
Aydın Yöresinde Oynanan Kadın Oyunları:
Düğün, nişan, sünnet düğünü, hıdrellez
ve çeşitli eğlence
toplantılarında oynanan oyunlardır. Kadın oyunlarına öncelikle cümbüş, darbuka, tef bazen de kemandan oluşan “çengi” adı verilen çalgı gurubu eşlik eder. Yöre kadın oyunları imkan bulunduğunda bağlama
ailesi, kabak kemane, dilsiz kaval gibi sazlar eşliğinde de oynanır.
Yörede kadın oyunları erkek oyunlarına kıyasla daha zarif,
daha kıvraktır. Erkek oyununun yumuşatılmış şekli
olarak olarak oynanan Harmandalı, Aydın Zeybeği, Muğla Zeybeği, Kerimoğlu Zeybeği ağır zeybek türü oyunlar tek kişi tarafından ritme bağlı kalınarak oynanır.
İnce Memed, Şu Dalma, Eğil Kavak
oyunları da tek kişi tarafından
oynanmaktadır. Güdüşlünün Çeşmesi, Çine Çayı, Siyah Makarada İpliğim, Et
Aldım oyunları daha ziyade ikili veya toplu olarak karşılama ve halka biçimlerinde oynanmaktadır.
Kadın oyunlarımızın ezgilerinin geneli sözlüdür. Sözler
genellikle izleyiciler tarafından söylenir. Oyunlarda parmaklar şıklatılıp, ritm aracı olarak oyuna katılır.
Kollar çoğu zaman eller kulak hizasında
olacak biçimde yanlardadır. Ayak brunlarına bir kuş hafifliğiyle
bilinçli olarak basılır. Oyunlar 360 derecelik tam dönüşlerle süslenir. Bu dönüşler etrafa bereket saçma anlamındadır.
1- Harmandalı Zeybeği
2- Aydın Zeybeği
3- Muğla Zeybeği
4- Kerimoğlu Zeybeği
5- İnce Memed
6- Eğil kavağım
7- Çine Çayı (Ah Olaydım)
8- Et Aldım Elim Yağlı
9- Hergün Sarhoş
10- Çıtır Çıtır Basmalar
11- Fatma Gelin
12- Siyah Makarada İpliğim
13- Yandım Ayşem
14- Altı Kızlar
15- Ayşem
16- Şu Dalmanın
Dağını Duman Bürüdü
17- Güdüşlünün Çeşmesi (Pembe Grebimin Oyası
18- Dam Ardına Dolaştım
19- Eklemedir Koca Konak
33- Ege Çiftetellisi (Kadın/Erkek)
34- Mevlana (Kadın/Erkek)
20- Sepetçioğlu (Kadın/Erkek)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder